Indlæg af Jonas Henriksen

Skal vi stole på Miljøstyrelsen?

På et dialogmøde den 1. maj 2024 blev borgmesteren stillet spørgsmålet, om kommunen fremadrettet ville teste for PFOS/PFAS inden man klapper slam/sediment i Jammerland Bugt. Svaret var ja, men kun hvis Miljøstyrelsen kræver det.
Picture of Jonas Henriksen

Jonas Henriksen

Kommunalpolitiker i Kalundborg Kommune

Dialogmødet i Svallerup Forsamlingshus var arrangeret af foreningen Bjerge Sydstrand Sommerhusejere (herefter BSS). De havde inviteret borgmester Martin Damm, formand for Teknik- og Miljøudvalget Jakob Beck Jensen og formanden for bestyrelsen i Kalundborg Forsyning Karl-Åge Hornshøj til en snak om:

  1. Sikring mod oversvømmelser fra Nedre Halleby å
  2. Klapning af slam/sediment i Jammerland Bugt
  3. Sikring mod stormflod
  4. Havvindmøller i Jammerland Bugt
  5. Kloakering af sommerhusområder

Mange var interesserede

Parkeringspladsen var fyldt og Svallerup Forsamlingshus var proppet til randen. Ekstra stole blev hentet ind så de omkring 235 borgere kunne sidde behageligt. Det store fremmøde var et vink med en vognstang til os politikere om, at tage alle problematikkerne med vand seriøst.

Komplicerede emner

I velkomsten til dialogmødet sagde formanden for BSS, Martin Sørensen, at de personer der ønskede ordet gerne måtte tænke på, at dette var et møde for helt almindelige mennesker, som ikke nødvendigvis havde 100% styr på tværprofiler, koter, blandingszoner osv. Han opfordrede til, at man forsøgte at tale et sprog så alle kunne være med. Men det blev hurtigt en smule teknisk…

1. emne: Oversvømmelser ved Tissø og i Nedre Halleby å

Det er min opfattelse, at de fleste mennesker, der var kommet til dialogmødet, har sommerhus ved Bjerge Sydstrand – og lodsejere med jord langs Nedre Halleby å fra mellem Tissø og Jammerland Bugt. Derfor var dette emne også det er blev brugt mest tid på.

Jørn Jervelund, formand for Nedre Halleby Ålaug, indledte med at sætte tilhørerne ind i ålaugets synspunkter omkring emnet:

  • Vandløbsregulativet er ikke revideret siden 1997. Det burde være revideret hvert 10. år.
  • Kommunen overholder ikke sine forpligtelser ift. oprensning og grødskæring
  • Kommunen har ikke oprenset Flasken selvom en rapport i 2019 anbefalede dette
  • Åen har en forkert profil, så vandet løber for langsomt ved store vandmængder

Politikerne i panelet havde ikke rigtig nogen løsninger. De var dog enige i, at kommunen skulle kigge på fremtidige løsninger sammen med interessenterne, som kan afhjælpe de værste gener ved de vandmængder, vi oplevede i 2023/2024.

Martin Damm lovede dog, at var der noget i Nedre Halleby å der kunne renses op, så ville det blive gjort i år.

Min holdning

Der er ingen tvivl om, at Kalundborg Kommune skal overholde sine forpligtelser i forhold til oprensning og grødskæring, så vi får et så optimalt flow gennem Nedre Halleby å som muligt. Vi skal kigge på de muligheder der er for at finde løsninger som kan være medvirkende til at forhindre oversvømmelser i fremtiden..

Vi skal i højere grad samarbejde med Holbæk og Sorø kommune om vandet i Halleby å. Kan der laves vandparkering og forsinkelse af vandet i Øvre Halleby å, så vil det betyde, at vi ikke får et nær så stort pres på Nedre Halleby å når Vestsjælland rammes af meget og vedvarende regn.

Vi skal have oprenset gennem Flasken, så flowet bliver forbedret.

Det glædede mig meget at høre, at Jørn Jervelund, formand for Nedre Halleby Ålaug, har et rigtig godt samarbejde med Kalundborg Forsyning. Så godt!!

Alle stole var i brug da der blev holdt dialogmøde i Svallerup Forsamlingshus

2. emne: Klapning af sediment/slam i Jammerland Bugt

Foreningen ‘Bjerge Sydstrand Sommerhusejere’ skal have STOR ros for deres utrættelige arbejde med at lave agtindsigter, grave sig ned i lovgrundlag og meget andet. Det er deres arbejde der har gjort det synligt for alle, hvorfor Jammerland Bugt er så tæt på at være en død ørken.

Vi blev b.la. fortalt, hvordan det sediment/slam der blev gravet op i forbindelse med etableringen af Ny Vesthavn i Kalundborg, var fyldt med skadelige stoffer som langt overskred miljøkravene. Men fordi klapzonen betragtes som en såkaldt blandingszone, så fik man dispensation til at klappe/dumpe materialet i Jammerland Bugt på trods af mængden af de miljø- og sundhedsskadelige stoffer.

Hvad er en blandingszone?

En blandingszone er ifølge § 8, stk. 1, i bekendtgørelse om krav til udledning af visse forurenende stoffer, et område omkring et udledningspunkt, hvor koncentrationen af et eller flere forurenende stoffer må overskride de fastsatte miljøkvalitetskrav. Udledningen må dog ikke påvirke opfyldelse af kravene i den del af vandområdet, som ligger uden for blandingszonen.

Ved udpegning af blandingszoner skal der i tilladelsen fastsættes vilkår, der sikrer, at udstrækningen af blandingszonen mindskes i fremtiden.

Kilde: mst.dk

Det er dog vigtigt at påpege, at Kalundborg Havn ikke har overtrådt nogen regler eller love i forbindelse med klapningen af materialet i Jammerland Bugt – man har fået tilladelse af Miljøstyrelsen. Så spørgsmålet er vel i virkeligheden, om vi kan stole på, at Miljøstyrelsen vil det bedste for miljøet…

Der er ingen tvivl om, at klapning af det materiale der hentes op fra havbunden i Kalundborg Havn, er den billigste måde at komme af med det på. Men når man bevidst dumper sediment i havet, som man ved er farligt, så er kommunen og Kalundborg Havn, efter min mening, ude på et skråplan. Det er svært at tænke andet, end at de udelukkende gør det for profittens skyld (og fordi de kan få tilladelse til det) uden at tænke på havmiljøet overhovedet.

Ingen handling fra Martin Damm

Borgmesteren udtrykte klart, at han ikke har til sinds at ændre praksis på dette område. Han mener, at vi til enhver tid skal følge retningslinjerne fra Miljøstyrelsen og de tilladelser de giver. Vi skal hverken gøre mere eller mindre.

En deltager på dialogmødet spurgte, om man ville gå i gang med at teste sediment for PFAS/PFOS. Her var svaret ganske klart: Ja, det gør vi selvfølgelig når det bliver et krav fra Miljøstyrelsen.

Min holdning

Kalundborg Kommune har en stram økonomi, men det må snart være på tide vi tager en politisk snak om hvorvidt vi skal blive ved med at vægte økonomiske interesser over natur og miljø.

Ingen kan være i tvivl om, at Kalundborg Fjord, Jammerland Bugt og stort set alle andre indre farvande i Danmark er hårdt ramt af iltsvind og dårligt miljø – og alligevel reagerer vi ikke på det.

Vi kan tilsyneladende ikke stole på, at Miljøministeriet kun vil det bedste for vores miljø og derfor må vi tage affære selv som kommune!

3. emne: Sikring mod stormflod

Igen har foreningen ‘Bjerge Sydstrand Sommerhusejere’ gjort et stort stykke arbejde. På et stort kort viste de, hvad de mener kunne være nogle af løsningerne mod stormflod på Bjerge Sydstrand. Flot arbejde!

Politikerne orienterede om, at kystsikring er et privatfinansieret anliggende ved sommerhusområder – altså er man nødt til at danne lokale digelaug eller lignende for at komme i gang. Kommunen ville meget gerne være medspiller til at finde løsninger.

En anden ting politikerne lagde vægt på var, at de planlagte stemmeværk ikke var blevet etableret fordi man venter på Ankestyrelsen i forbindelse med sagen, hvor bl.a. Danmark Naturfredningsforening har klaget over industriens indvindingstilladelse fra Tissø. De lovede, at så snart der var en afklaring i denne sag, så ville man gå i gang med stemmeværkerne for at sikre bedre mod stormflod.

Min holdning

Jeg mener godt, at Kalundborg Kommune kan spille en mere aktiv rolle i at få etableret disse digelaug i relevante områder, hvor stormflod kan udgøre en risiko. De kunne f.eks. indkalde til et borgermøde, hvor fagfolk kunne fortælle om de risici der er ved stormflod lokalt og tilbyde at understøtte opstarten af digelaugene.

Vores sommerhusområder har stor værdi for kommunen – vi skal støtte op om dem!

4. emne: Havvindmøller i Jammerland Bugt

Der blev ikke brugt lang tid på dette emne. Borgmesteren informerede om, at kommunalbestyrelsen formentlig inden længe ville godkende et høringssvar til Miljøministeriet som slår fast, at Kalundborg Kommune ikke går ind for dette projekt på grund af de negative påvirkninger det vil have natur og dyreliv. Det gav anledning til klapsalver fra salen.

Min holdning

Jeg er helt enig i, at havvindmøller ikke hører til i indre danske farvande. Efter min mening skal de ud på havet, hvor de er til langt mindre gene for natur, dyr og mennesker.

Når det er sagt, så synes jeg det er bemærkelsesværdigt. at borgmesteren siger, at man er imod havvindmøller på grund af de negative miljømæssige påvirkninger, når han 10 minutter tidligere havde afvist stoppe med at dumpe miljøskadeligt materiale fra Kalundborg Havn i Jammerland bugt. Det hænger ikke sammen!

Men et høringssvar koster heller ikke noget – det er gratis! Det er det ikke, hvis kommunen skal behandle det forurenede materiale på land.

5. emne: Kloakering af sommerhusområder

Inden der blev sagt tak for i aften kom der et spørgsmål fra salen: Hvornår går man i gang med at kloakere i sommerhusområderne?

Rigtig godt spørgsmål! Politikerne kunne fortælle, at der ikke er planer om at kloakere i sommerhusområder i Kalundborg Kommune de næste 3-4 år. Kommunens spildevandsplan er for ikke så længe siden blevet godkendt og den indeholder ikke noget om kloakering i sommerhusområder.

Martin Damm kunne også fortælle om en sag fra Odsherred Kommune, hvor man havde droppet kloakeringen af et sommerhusområde fordi prisen blev alt for voldsom.

Min holdning

Hvert år oplever vi badestrande i Kalundborg Kommune, som er lukket i kortere eller længere perioder på grund af fækale bakterier i badevandet. Det kommer fordi der ikke er styr på kloakvandet.

Vi politikere er nødt til at holde et skarpt øje med dette. Prognoserne fortæller, at vi i fremtiden kan forvente større regnmængder i perioder, og skal vi undgå overløb og udløb af urenset spildevand til vores natur, så skal gøre noget ved det.

Men alt har en pris. I øjeblikket er priserne på kloakering så høje, at det er urealistisk at få gennemført projekter. Det kan lyde som om, at jeg nu også går på kompromis med naturen ift. de økonomiske interesser – det er dog ikke tilfældet. Hverken kommunen eller Kalundborg Forsyning har i øjeblikket de penge det kræver, at kloakere sommerhusområderne – heller ikke selvom der er en vis brugerfinansiering, desværre.

Konklusion på dialogmødet

Jeg blev helt blæst bagover af de mange borgere, som valgte at deltage på dialogmødet for at vise, hvor vigtige disse emner er for dem. Så KÆMPE ros til foreningen ‘Bjerge Sydstrand Sommerhusejere’ for at tage initiativet – og selvfølgelig for deres store arbejde!

Jeg tror desværre ikke de fremmødte gik fra mødet med en forventning om, at der nu vil blive taget affære på nogle af områderne. Svarene på de svære spørgsmål var uklare og blafrer stadig i vinden.

Der skal alligevel lyde ros til politikerne for at sætte sig på podiet og være tilgængelige! Det har ikke været nemt for som de også selv sagde, så er problemerne med vand ikke et noget der bliver løst i morgen.

Ansvarligt budget uden serviceforringelser
Det glæder os at næsten hele kommunalbestyrelsen på trods af...
Styr på vedligehold af Nedre Halleby å
Konsekvenserne af den meget nedbør sidste vinter skal vi tage...
Klimaskov: Sæby er første skridt mod en grønnere kommune
Den 22. april 2024 var der første spadestik på Klimaskoven...

Skriv en kommentar