Indlæg af Jonas Henriksen

Styr på vedligehold af Nedre Halleby å

Konsekvenserne af den meget nedbør sidste vinter skal vi tage yderst alvorligt. Jeg har besøgt Nedre Halleby å og det ser ud som om kommunen ikke overholder det gældende regulativ, hvilket medfører oversvømmelser af store arealer og skader for millioner på sommerhuse, helårsboliger og landbrugsjord.
Picture of Jonas Henriksen

Jonas Henriksen

Kommunalpolitiker i Kalundborg Kommune

Hvorfor tages denne dialog ikke i Teknik- og Miljøudvalget?

Siden december 2023, har jeg (Jonas Anhøj Henriksen) på stort set alle møder i Teknik- og Miljøudvalget, spurgt ind til de kraftige oversvømmelser langs Nedre Halleby å med afledte skader på huse og tab af afgrøder på landbrugsarealer.

Da vi nu igen står overfor en sæson med meget nedbør, så mener jeg det er på sin plads at gøre status på de mange spørgsmål jeg (og andre) har stillet de sidste 9 måneder. Derfor dette indlæg.

Overordnet udfordring: Skal Kalundborg Kommune overholde loven?

For alle vandløb findes der et regulativ som bl.a. beskriver, hvordan et givent vandløb skal vedligeholdes. Sådan et findes også for Nedre Halleby å:

I en sag rejst ved Natur- og Miljøklagenævnet i 2015 viser afgørelsen, at nævnet anlægger en streng fortolkning af vandløbsregulativer. Det sikrer gennemsigtighed for lodsejere langs et givent vandløb. Der kan derfor heller ikke være nogen tvivl om, at Kalundborg Kommune skal overholde de retningslinjer, som regulativet for Nedre Halleby å foreskriver.

Stor lokal utilfredshed gennem vinteren

Fra december 2023 og gennem de første vintermåneder i 2024 var der højlydte utilfredse ryster fra lodsejere langs Nedre Halleby å. De mente ikke, at Kalundborg Kommune overholdt regulativet og at vandet derfor løb langsommere fra Tissø til Storebælt med store oversvømmelser som konsekvens.

Nye oplysninger i august 2024

Kommunen har taget den højlydte kritik til efterretning og over sommeren, undersøgt sagen grundigere. Der er nu ikke længere tvivl om, at kommunen i flere tilfælde langs Nedre Halleby å, ikke overholder regulativet. Det har kommunen orienteret lokale lodsejere om.

Det viser sig, at kommunen har bedt en ekstern entreprenør om at vedligeholde Nedre Halleby å ifølge regulativet, men man har ikke fulgt op og fysisk tjekket at det faktisk er blevet gjort.

Det er selvfølgelig noget rod, så arbejde med grødskæring og oprensning vil der fremadrettet blive fulgt op på og fysisk evalueret/tilset af kommunale medarbejdere.

På mødet i Teknik- og Miljøudvalget i august aftalte vi, at kommunen skulle igangsætte en oprensning, som fjerner mere af den genstridige vegetation bl.a. pindsvineknop, siv mv. Det ser jeg meget frem til.

Fysisk besigtigelse og krav til oprensning

Jeg har besøgt mange steder langs Nedre Halleby å, hvor jeg desværre ved selvsyn har kunne konstatere konsekvenserne af manglende oprensning i mange år.

Står man på kanten af åen (brinken), så bør åen jo af gode grunde være lige nedenfor ens fødder. Men mange steder er det desværre sådan, at det første man møder er aflejringer/sediment, hvori der vokser siv. Så fra brinken og ud til selve åen er der typisk 2-8 meter (aflejringer/sediment/siv).

Det er altså siv der vokser nede i åen og derfor bør være renset op. Det skal der selvfølgelig styr på i den kommende oprensning til efteråret. Her er et eksempel:

Som det ses på billedet, så fylder sediment og siv næsten 2/3 af afstanden mellem de to brinker (de røde prikker). Det ser sådan ud når man går igennem det:

I stedet for sediment og siv bør der selvfølgelig være å. 

Borgmesteren og formanden for Teknik- og Miljøudvalget bakker op

På borgermøder og ved en lang række andre sammenhænge har både borgmester Martin Damm og formand for Teknik- og Miljøudvalget, Jacob Beck Jensen, sagt at kommunen selvfølgelig skal overholde regulativet for Nedre Halleby å. Så jeg ser frem til, at kommunen går i gang med arbejdet.

Hvad vil jeg gøre?

Jeg har ved flere lejligheder taget gummistøvlerne på og besigtiget Nedre Halleby å. Jeg mener, at vi politikere en gang i mellem må begive os ud i virkeligheden og se på de faktiske forhold og ikke udelukkende sidde i et varmt mødelokale på rådhuset og træffe beslutninger.

Derfor vil jeg til næstkommende møde i Teknik- og Miljøudvalget stille disse spørgsmål:

  1. Kan administrationen arrangere en tur for udvalget til Nedre Halleby å, hvor vi ser eksempler på arealer, som lokale lodsejere anser som problematiske (ikke vedligeholdt i henhold til regulativet)?
  2. Kommunen har lovet at der bliver lavet en ordentlig oprensning af Nedre Halleby å inden vinteren for alvor sætter ind. Jeg ønsker at få forelagt kontrakten med entreprenøren, så jeg kan være forvisset om, at vi stiller de rette krav i forhold til regulativet.
  3. Jeg ønsker, at Teknik- og Miljøudvalget og repræsentanter fra de lokale lodsejere bliver inviteret med, når oprensningen af Nedre Halleby å er udført. Dette for at evaluere, om entreprenøren har overholdt kontrakten/regulativet.
  4. Langs den nordlige brink på Nedre Halleby å, gror en masse træer, som ikke yder skygge til fisk eller andre dyr. Træerne sætter skud ud i åen, hvormed vandgennemstrømningen nedsættes. Vil administrationen være åben for at lave aftaler med lokale lodsejere om, at de selv må fjerne disse træer, så vandgennemstrømningen også sikres fremadrettet?
  5. Hvis kommunen vurderer, at en oprensning af Nedre Halleby å ikke vil kunne gøres på nuværende tidspunkt indenfor de økonomiske rammer, hvad skal der så til? Administrationen må kunne svare på, hvad det kræver af økonomi for at kommunen kan overholde regulativet.

Vinteren 2024/25 bliver neglebidende spændende

Regulativet skal overholdes. BASTA! Det er mit og de andre kommunalpolitikeres ansvar.

Men at rette op på mange års manglende vedligehold kræver ressourcer og formentlig en stor sum penge, som ikke er afsat i det nuværende budget. Derfor har jeg heller ikke en forventning om, at den kommende oprensning vil løse alle problemer.

Derfor kigger både jeg og de lokale lodsejere ind i en våd vinter med stor bekymring. På grund af højere grundvand (primært nedbør fra sidste vinter), så skal der mindre vandmængder til før vi ser lignende oversvømmelser den kommende vinter.

Derfor skal vi gøre hvad vi kan nu og de kommende år, for at at komme til bunds i tidligere års mislighold af Nedre Halleby å.

Ansvarligt budget uden serviceforringelser
Det glæder os at næsten hele kommunalbestyrelsen på trods af...
Skal vi stole på Miljøstyrelsen?
På et dialogmøde den 1. maj 2024 blev borgmesteren stillet...
Klimaskov: Sæby er første skridt mod en grønnere kommune
Den 22. april 2024 var der første spadestik på Klimaskoven...

Skriv en kommentar