I referatet fra møde i Teknik-, Plan- og Landdistriktsudvalget den 7. august står følgende (punkt 2):
Justeringsforslag 2: Linje 432 Slagelse st. Reersø Havn (linjen er fælles med Kalundborg Kommune og det forventet antal årlige passagerer i 2024 uden justeringer er 113.000 på hele linjen).
Linjen kører i dag med timedrift mellem kl. 5 og kl. 20, plus en ekstra sen afgang på hverdage og 2-timesdrift i weekender.
Hvis linjen reduceres til kun at køre skolekørsel, hvilket vil være 4 dobbeltture pr. skoledag tilpasset betjeningsområdets distriktsskole og ingen kørsel i weekender, skønnes det at udgifterne på denne linje kan reduceres med 0,9 mio. kr.
Det vil alene være målgruppen folkeskoleelever der tilgodeses, alle andre målgrupper (pendlere, uddannelsessøgende og lejlighedsrejsende) vil stort set ikke have glæde af linjen. Der vil være risiko for, at linjen får ringe forbindelse til anden kollektiv trafik.
Referatet anerkender således, at pendlere, uddannelsessøgende og lejlighedsrejsende stort set ikke vil have glæde af linjen. Og det er fuldstændig korrekt.
Lukker små samfund ned
Jeg forventer, at der kommer en indstilling fra Trafikudvalget omkring rute 432 på Teknik- og Miljøudvalgsmødet til september. Jeg ser meget frem til, at blive sat bedre ind i sagen.
Mine umiddelbare holdning til forslaget fra Slagelse Kommune
Kalundborg Kommune har mange mindre byer på landet med tilstødende sommerhusområder f.eks. Reersø, Mullerup Strand, Kirke Helsinge Strand, Drøsselbjerg og Dalby. Gennemføres Slagelse Kommunes forslag, så vil det gå hårdt ud over de specielt ældre og sårbare borgere, der bor i disse områder.
Resultatet af dette forslag vil være, at borgere uden en bil vil være stort set uden muligheder for at
- Komme ud og handle
- Komme til læge eller behandler
- Besøge familie eller venner
Selvom der typisk er et godt sammenhold i de mindre landdistrikter, så kan det hurtigt blive en langt mere ensom fornøjelse, at bo langs den nuværende rute 432, hvor der ikke kører anden offentlig trafik.
Ensomhed
I Kalundborg Kommunes Sundhedsprofil fra 2021 kan man læse, at antallet af borgere, som oplever ensomhed, er signifikant højere i Kalundborg Kommune end i andre sammenlignelige kommuner. Næsten 16% (6.400) borgere har en oplevelse af ensomhed i Kalundborg Kommune.
De borgere som føler sig ensomme bor selvfølgelig ikke alle i landdistrikterne – og ikke alle i den sydvestlige del af kommunen. Men at begrænse ældre og udsatte borgeres bevægelighed ved i stort omfang at fratage dem muligheden for offentlig transport, vil ramme hårdt.
Færre busser kan give affolkning
Til TV2 Øst fastslår Steffen Damsgaard, der er formand for Landdistrikternes Fællesråd, at det kan blive mindre attraktivt, at bosætte sig i landdistrikterne, hvis nedskæringen af busdriften i de mindre byer fortsætter. Det fortalte han til TV2 Øst 9. april 2023.
https://www.tv2east.dk/region-sjaelland/slaar-alarm-faerre-busser-kan-give-affolkning
Hvad er løsningen?
Vi er endnu ikke blevet præsenteret for planerne om at skære ned i busdriften på rute 432 i Teknik- og Miljøudvalget i Kalundborg Kommune, men jeg forventer det bliver et af punkterne på dagsordenen på mødet til september. Jeg ser derfor meget frem til at høre mere om denne, for mange, alvorlige sag.
Hvis det ikke fremgår tydeligt af ovenstående, så er min helt klare holdning, at dette forslag fra Slagelse Kommune ikke har gang på jord. Vi kan ikke lade borgerne i landdistrikterne i stikken på denne måde.
Rute 432 drifter Kalundborg Kommune sammen med Slagelse – vi deles altså om udgifterne. Derfor er man selvfølgelig nødt til at finde en løsning sammen med vores nabokommune.
Det løsningsforslag, som politikerne i Slagelse Kommune har sendt i høring, er alt for vidtgående. Men vi skal jo finde en løsning som begge kommuner (og kommunernes økonomi) kan blive enige om.
Jeg ser selvfølgelig helst, at Martin Damm løfter røret og tager en snak med Knud Vincents, borgmester i Slagelse Kommune – og får ham til at forstå, at busdrift ved Mullerup Strand, Kirke Helsinge Strand, Drøsselbjerg, Dalby og på Reersø er et must for Kalundborg Kommune.
Hvad mener du?
Skriv en kommentar nedenfor. Hvad synes du om forslaget fra Slagelse Kommune – og hvad synes du om mit reviderede forslag?
2 Responses
Politikerne taler OFTE om curling børn.. Og ved at nedlægge busser er det NETOP hvad vi får, forældre der SKAL stå på stikkerne for at køre deres børn til og fra ALT, da der i forvejen heller ikke er cykel stier i kalundborg kommune sådan rent generelt…..
I Forvejen er der nogle busser i området der allerede KUN er skole busser, og Hvem der har fundet på den ordning UDEN at skænke det en tanke at gymnasier og andre uddannelser starter FØR folkeskole eleverne så der ingen bus er at tage i skole for dem på ungdoms uddannelser skal jeg ikke kunne udtale mig om, men det er Bestemt IKKE hvad området har MERE brug for…
Der tales også meget om at der laves meget ballade af de unge i kalundborg kommune, og 1 af de STØRSTE årsager til at der laves så meget ballade er Netop kedsomhed..
fordi der netop er FÅ busser så man kan i forvejen ikke tage særlig mange steder hen, og der er ikke ordenlige cykel stier så man sætter sig heller ikke op på cyklen og suser rundt for folk kører som gale på visse strækninger…..
Så at begrænse de unge ENDNU mere i at de faktisk slet ingen mulighed har for at komme hjem fra venner selv…
Tage til og fra træning /aktiviteter osv selv, er jo helt hul i hovedet, og kan politikerne ikke se det, må der være noget galt med dem…..
Der ER tilgengæld brug for SMÅ busser i området, evt en ordning hvor man kunne melde sig som passager og forbooke en tur (uden returret ) så der kunne køre nogle små mini vogne rundt i områderne …..
Det tror jeg både ældre og unge ville bruge meget ….
Kære Ditte. Tusind tak fordi du deler dit meget relevante synspunkt! Jeg håber og tror helt bestemt, at der findes en løsning på busdriften i forbindelse med budget 2024, som snart går i gang. Ha’ en fantastisk weekend! Med venlig hilsen Jonas