Debatten om kultur i Kalundborg Kommune er løjet en smule af efter Anna von Lowzows kritik af borgmesteren og kommunalbestyrelsen i Berlingske. I modsætning til Annas kommentar, så handler det om at være konstruktiv og se muligheder. Og muligheder, det er der faktisk med den kommende motorvej.
Hvad er turistoplysningstavler?
De brune turistoplysningstavler er skilte opsat langs motorvejene i hele Danmark, der viser en seværdighed eller attraktion, som trafikanten kan nå frem til fra næste motorvejsfrakørsel.
Tavlerne har brun bund med hvid tekst og hvid illustration.
Tavlerne designes af Vejdirektoratet i samarbejde med lokale.
Prisen for to skilte (en i hver retning) er mellem 120.000 – 140.000 kr. og finansieres lokalt.
Klik her for at se en liste over alle turistinformationstavler i Danmark.
Ovenfor kan du se en video om Arken i Ishøj og den store betydning en turistoplysningstavle har for dem.
Hvilke turistoplysningstavler skal vi have langs Kalundborgmotorvejen?
Vi har mange interessante attraktioner liggende langs den kommende Kalundborgmotorvej. Man kunne derfor sagtens forestille sig tavler med f.eks.
- Skarresø
- Kragerup Gods
- Bjergsted Bakker
- Vestsjællands Amfiteater
- Surfsøen
- Havnsø, Nekselø og Sejerø
- Strids Mølle
- Landbomuseet på Birkendegaard
- Vesterlyng
Økonomien er en udfordring
Økonomi er altid en udfordring. Som jeg skrev tidligere, så koster skiltene mellem 120.000 – 140.000 kr. og det er nogle midler man skal finde lokalt. Reklamerer skiltet for en privat attraktion (f.eks. Strids Mølle), så giver det sig selv, hvem der skal betale for det. Men helt så nemt er det ikke, hvis vi taler om Vesterlyng, Bjergsted Bakker og lignende. Her står der ikke nogen klar med en stor pengepung.

Bliver der kamp om pladserne?
Hvis vi nu havde økonomien til det, så kunne vi jo bare lave skilte for alle vores attraktioner … eller hvad?
Nej, Vejdirektoratet tillader kun en turistinformationstavle per afkørsel. Og ifølge Vejdirektoratets foreløbige planer, så ser der ikke ud til at komme mange afkørsler mellem Jyderup og Kalundborg.
OPFORDRING: Fokus på kommunens kultur- og naturmuligheder
Der er ingen tvivl om, at disse turistinformationstavler virker – det giver mange nye besøgende på de steder, der reklameres for. Derfor bør vi snart begynde at overveje, hvilke skilte der ville have den største effekt for kommunen på de få pladser, der er til rådighed.
Kultur- og Fritidsudvalget
Jeg mener bestemt, at dette spørgsmål hurtigst muligt bør tages op i kommunens Kultur- og Fritidsudvalg med Hans Munk for bordenden.
Alle kan i princippet ansøge om at få sat sådan et skilt op ved motorvejen og derfor er det vigtigt, at udvalget begynder at gøre sig nogle tanker om, hvilke attraktioner, der skal reklameres for og hvor økonomien skal komme fra. Det er ikke for tidligt.
2 Responses
Et skilt med følgende tekst:
Vesterlyng, Havnsø, Sejerø og Nekselø.
Det er en god idé ☺👍 Jeg kunne være bekymret for om man kan finde på noget grafik, der omfavner alle områderne.