Indlæg af Jonas Henriksen

Kom med på KL’s Klima & Miljø Topmøde 2023

Den 13.-14. april 2023 afholdes den store, årlige konference, hvor aktuelle emner indenfor klima-, miljø- og teknikområdet bliver vendt og drejet. Tag med mig til Sønderborg i dette indlæg. I år er temaet “Sammen om grøn omstilling” og det glæder jeg mig til at dele med dig.
Picture of Jonas Henriksen

Jonas Henriksen

Kommunalpolitiker i Kalundborg Kommune

Dette topmøde på teknik- og miljøområdet er mit tredje af slagsen. De to foregående har været spændende. Hver gang er jeg kommet hjem med ideer og fornyet energi. Det er jeg også sikker på kommer til at ske denne gang når turen går til Sønderborg. Jeg håber du vil følge med.

Onsdag den 12. april

Turen mod Sønderborg
Kufferten er pakket og turen går fra Gørlev mod Sønderborg - en tur på 2,5 timer. Det er Michel van der Linden (direktør for det tekniske område) der er chauffør - jeg og Jakob Beck (V) slapper af som passagerer. Det er altid nogle gode snakke man får på vejen,
Ankomst til hotellet
Efter en regnfuld tur ankom vi til hotellet.Vi fandt hurtigt vores værelser, men sluttede aftenen af med en tår at drikke sammen inden vi hoppede under dynerne. Vi har aftalt at mødes til morgenmad kl. 08:00 i morgen tidlig - og jeg skal se om jeg kan få mig selv ud af fjerdene til en løbetur inden da. Godnat!
Onsdag d. 12. april kl. 20:45
Onsdag d. 12. april kl. 23:30

Torsdag den 13. april

Løbetur i Sønderskoven
Det er dejligt at starte dagen med en løbetur - og jeg elsker at løbe steder jeg ikke kender. Hotellet ligger tæt på Sønderborg Sønderskov, som er fantastisk med stier, skovveje og strand. Vejret var heldigvis skyfri himmel så jeg fik nydt solopgangen. Jeg fik løbet omkring 6 km. Se flere billeder fra min tur her: Garmin Connect
Videre til topmøde
Efter morgenmaden på hotellet tog vi afsted mod Videnspark Alsion, hvor det meste af topmødet foregår. Det er et imponerende byggeri, som rummer både koncert- og konferencesal, undervisningsfaciliteter og meget andet. Man bliver lidt misundelig - gid vi havde sådan noget i Kalundborg Kommune.
Videre til topmøde
Birgit S. Hansen, borgmester i Frederikshavn Kommune og formand i KL's Klima- og Miljøudvalg bød velkommen til de omkring 700 mennesker i konferencesalen. Hendes velkomst bar præg af det alvorlige emne for topmødet, som er "Sammen om grøn omstilling". Hun formåede at sætte rammerne både på de alvorlige emner, men at gøre det underholdende og interessant.
Torsdag d. 13. april kl. 06:18
Torsdag d. 13. april kl. 09:00
Torsdag d. 13. april kl. 10:00

Connie Hedegaard på scenen

Efter velkomsten fra Frederikshavns Borgmester tog konferencier Tine Götzsche ordet og bød velkommen til bestyrelsesformand for Concito, Connie Hedegaard.

Connie Hedegaard lagde ikke fingrene imellem. Hun gjorde opmærksom på, at det som forskere forudså ville ske er præcis det der sker netop nu rundt omkring i verden med tørke, oversvømmelser, vandmangel mv. De såkaldte 100-års-hændelser sker nu langt oftere.

Hun sagde også, at hun var klar over, at mange kommuner stod klar til at løfte deres del af opgaven med at nedbringe CO2-udledningen, men at det stod sløjt til med at staten gav lovmæssige og økonomiske rammer, som muliggjorde arbejdet.

Følgeskab og fællesskab
Rune Bastrup (DeltagerDanmark) og Jakob Fritzbøger Christensen taler om den samfundsopgave, der vedrører alle og som kræver følgeskab og samspil. Hvordan samarbejder vi med borgere, organisationer mv. om klimavenlig livsstil? Det var en god og inspirerende debat, hvor vi også fik de unges synsvinkel.
Folkeoplysning
Jeg valgte at deltage i en temasession med overskriften "Folkeoplysning skaber viden og engagement". Det handlede om, hvordan AOF i Svendborg Kommune havde sat klima på skemaet ved i samarbejde med kommune, forsyning, kunst mv. havde skabt engagement, viden og vilje hos deres borgere til at skabe adfærdsmæssige forandringer. Klik her og læs mere på DFS' hjemmeside.
Torsdag d. 13. april kl. 10:50
Torsdag d. 13. april kl. 12:15

Snapsetur og naturformidling

Herefter stod den på bustur for mig sammen med mange andre politikere. Turen gik til Kær Vestermark, som er et stort og fredet naturområde i umiddelbar nærhed af Sønderborg by. Selvom jeg meget sjældent nyder alkohol, så fandt jeg ud af, at jeg havde fået tilmeldt mig en snapsetur… Nåh, så tænker du sikkert, hvorfor Kalundborg Kommune sender mig til konference, så jeg kan komme på snapsetur. Godt spørgsmål. Heldigvis var smagsprøverne på de lokale snaps kun en lille del af turen. Det handlede i højere grad om naturformidling.

Naturvejleder Christine Ditlefsen bød os velkommen på Sønderborg Naturcenter. Vi gik ca. 1,5 km rundt på området og Christine fortalte lystigt om biodiversitet, naturformidling, verdensmål, skoletjeneste og meget mere. Undervejs stoppede vi op 4-5 gange, hvor vi hver gang fik lov at smage på snaps, der var lavet af urter og blomster fra naturparken. Vi fik også lov at smage en anden specialitet, nemlig sukkertang-chips.

Christine fortalte, at Sønderborg Kommune rådede over 3 naturcentre. Her var ansat 14 medarbejdere. Administrativt hører naturcentrene ind under kommunens skoleområde. Politikerne havde bestemt, at alle klasser på alle kommunens folkeskoler skulle have mindst 1 naturforløb om året på et af naturcentrene. Så viden om natur var en fast del af undervisningen helt fra 0. til 10. klasse. Fantastisk tilbud.

Fest, underholdning og klimapris

Til disse konferencer/topmøder er der altid fest torsdag aften. Her sidder vi ved langborde, mens der bliver serveret mad og drikke.

Inden der blev serveret mad skulle Kommunernes KLimapris 2023 uddeles. Der var 4 finalister, men det endte med at være Lemvig Kommune, der løb med trofæet. Lemvig Kommune vandt prisen for at opstille solcelle- og vindmølleparker med lokal opbakning. Blandt eksemplerne er Høvsøre solcelleanlæg, hvor Jysk Energi har udviklet en model til at inddrage borgerne ved at tilbyde lokalbefolkningen op til 50 procents ejerskab. Lemvig har formået at kombinere hensynet til natur, klima, mennesker og erhvervsudvikling. Andre eksempler er solcellepark og PtX ved Ramme og Klimaparken Nees Hede.

Overordnet betyder maden jo ikke det store…. Og så alligevel. På grund af topmødets tema (Sammen om den grønne omstilling) havde værterne valgt, at alt hvad vi skulle have at spise var vegansk. Dog blev der også serveret kylling. Det var spændende at smage.

Efter forretten var det tid til aftenens underholdning. Det stod den lokale psykologiske manipulator og illusionist Jan Hellesøe for (kendt fra flere programmer på DR). Det var ganske underholdende – og imponerende, hvordan han kan få folk til at sige de ting han ønsker de skal.

Da DJ’en spillede op til dans og drinksene begyndte at komme på de andre borde, så besluttede vi at sige tak for i aften. Klokken var ca. midnat, da vi var tilbage på hotellet efter en meget pakket dag.

Fredag den 14. april

Igang med dagen
Jeg sprang løbeturen over her til morgen efter kun ca. 5 timers søvn. Jeg mødtes med de andre til morgenmad, hvor vi lige fik talt om dagen i går og noget af det vi havde oplevet hver især. Herefter pakkede jeg mine ting sammen og vi kørte mod Alsion for at starte dagens program.
Fredag d. 14. april kl. 07:30

Klima, Energi & Forsyningsminister Lars Aagaard (M)

Lars Aagaard var af KL inviteret til topmødet for at tale om emnet “Sammen om den grønne omstilling”. Lad mig bare fra start konkludere: Det gjorde han virkelig ringe!

Inden en debatten blev han bedt om at holde en lille tale om emnet … og flosklerne og selvfølgelighederne stod i kø:

  • Vi har en udfordring med CO2-udledning
  • Vi skal tage klimakrisen alvorligt
  • Vi skal samarbejde om at løse udfordringerne (stat og kommuner)

Åhhh, hvor var det kedeligt! Og det blev ikke meget bedre da det kom til debatten.

På samme konference i 2022 fik Kåre Dybvad Bek spørgsmålet om han ville gå tilbage i regeringen og forenkle reglerne, som kunne gøre det lettere og mindre bureaukratisk for kommunerne, at opsætte solceller på kommunale bygninger. Hans svar var dengang, at det kunne kommunerne da også i dag… Hvilket affødte et stort grin og buh-råb fra salen. Han lovede dengang at gå hjem og kigge på det.

Surprise… Intet er sket siden!

Nu har Lars Aagaard overtaget stafetten i regeringen på klima- og energiområdet. Så Tine Götzshe stille selvfølgelig ham samme spørgsmål.

Lars Aagaard gav nøjagtig samme svar som Kåre Dybvad Bek gjorde i 2022 og det affødte nøjagtig samme reaktion – de fleste af dem i salen havde jo også været til stede i 2022.

Så håbet er stort for, at staten kommer ind i kampen og gør det lettere for kommunerne, men indtil videre føler kommunerne sig ignoreret. Det har Lars Aagaard ikke gjort noget for at bløde op på, desværre.

Solceller på kommunale tage
Ved den første temasession jeg deltog i hørte jeg om et projekt fra Aarhus Kommune, som havde lavet deres eget energiselskab. Dette selskab sætter solceller på kommunale tage for at udnytte de de ledige tagflader. Det var spændende at høre om. De lagde heller ikke skjul på, at der var mange benspænd i at få det hele etableret.
Udtagning af lavbundsjorde
Anden temasession handlede om omdannelse af opdyrkede marker til natur, herunder udtagning af lavbundsjorde. Assens kommune har en meget reaktiv strategi. De har en dygtig mand ansat, som sammen med den lokale landbrugsorganisation opsøger landmænd, for at fortælle dem om mulighederne ved omlægning. Tanke: Kunne vi være mere reaktive i Kalundborg Kommune?
Fredag d. 14. april kl. 10:20
Fredag d. 14. april kl. 11:00

Stafetten givet videre

Årets Teknik- og Klima Topmøde lakkede mod enden. I den forbindelse er der tradition for at give stafetten videre til den kommune, der skal afholde topmødet i 2024. Det blev Københavns Kommune.

Turen går mod Sjælland

Træt og fuld af tanker og ideer til det fortsatte politiske arbejde.

Men det er en hård omgang. Der er ingen fritid – det er et ekstremt pakket program. Jeg var glad for, at jeg nåde at løbe en tur i Sønderskoven og se en smule af området.

Har du spørgsmål eller kommentarer til mit politiske arbejde i Kalundborg Kommune, så er du altid velkommen til at kontakte mig på joah@kalundborg.dk

Tak fordi du fulgte med!

Ansvarligt budget uden serviceforringelser
Det glæder os at næsten hele kommunalbestyrelsen på trods af...
Styr på vedligehold af Nedre Halleby å
Konsekvenserne af den meget nedbør sidste vinter skal vi tage...
Skal vi stole på Miljøstyrelsen?
På et dialogmøde den 1. maj 2024 blev borgmesteren stillet...

Skriv en kommentar