Indlæg af Jonas Henriksen

Kommunen og Forsyningen skal have styr på udledning

Jeg har, sammen med SF, brugt min initiativret til at få et punkt på dagsordenen til mødet i Teknik- og Miljøudvalget den 8. juni 2023. Det handler om vores natur, strande og havmiljø.
Picture of Jonas Henriksen

Jonas Henriksen

Kommunalpolitiker i Kalundborg Kommune

Jeg har boet i Gørlev i 14 år og har altid været glad for at bade ved Bjerge Sydstrand med mine børn. Men flere gange over årene er vi blevet mødt af “Badning forbudt”-skilte når vi har stået klar i badetøj med håndklæder over skuldrene. Det har vist sig, at stranden har været forurenet med e.coli bakterier, som stammer fra udledning af urenset spildevand. Det ønsker vi selvfølgelig ikke at bade i.

Har du og din familie også prøvet at blive mødt af sådan et skilt da I skulle til stranden?

Dette er et gammelt skilt fra 2019 opsat af Kalundborg Kommune. Det er ikke længere forbudt at bade ved Ulstrup Strand.

2018: Efter nye prøver - Badning frarådes stadig

Klik her for at læse artiklen på TV-Kalundborg.dk

2019: Badning frarådes ved offentlig strand grundet bakterier

Klik her for at læse artiklen på TV-Kalundborg.dk

Hvad er problemet?

Selvom mængden af urenset spildevand i forbindelse med overløb formentlig ikke har en stor andel af næringsstofbelastningen i vores omkringliggende farvande, åer og vandløb, så har det stadig konsekvenser for vores flora og fauna – og er en sundhedsrisiko ved badning.

Kalundborg Kommune har mere end 160 km kystlinje samt smukke vandløb og åer. Kommunen har ifølge tal for Geodatastyrelsen 8.604 sommerhuse – det giver os en femteplads over de kommuner med flest sommerhuse.

Derfor er vi nødt til at prioritere indsatsen mod forurening.

Vi bør fremadrettet have fokus på, at kloakoverløb reduceres til et niveau, hvor mængden og skadeligt indhold ikke gør skade på natur eller mennesker.

Viden om colibakterier

E. coli – eller Escherichia coli – er en bakterieart, der lever i vores mavetarm system. De er en del mavetarmkanalens normalflora og er under normale omstændigheder ikke skyld i maveinfektioner. Bakterierne er fordelagtige at have i tarmen, da de forhindrer, at sygdomsfremkaldende bakteriearter i at formere sig i tarmen.

Ikke alle typer af e. coli er gavnlige for mave-tarmsystemet. Der findes nogle typer af e. coli, som kan give diarré og ondt i maven. For eksempel findes der en stamme, der kaldes ETEC – entero toksigen e. coli – som er den mest almindelige årsag til diarré, hvis man er ude og rejse.

Kilde: Netdoktor

Opskyllet tang og få fisk

Overløb og udløb fra kloaker samt kvælstof og fosfor fra landbruget løber ud i vores åer, vandløb, søer og have. Det medfører iltsvind til stor skade for planter og dyr.

Fiskene forsvinder – det samme gør ålegræs og blæretang, som dør og skyller op på vores kyster.

Det er næringsstofferne i det der udledes, som får alger til at blomstre op. Så jo mere vi kan begrænse udledningen og dermed algevæksten, jo bedre vil det være for vores miljø til glæde for planter, dyr og mennesker.

2022: Kilometervis af ildelugtende tang plager strand

Klik her for at læse artiklen på TV2East.dk

Kalundborg Forsyning har travlt

Medarbejderne hos Kalundborg Forsyning løber rigtig stærkt. Der ligger mange sager på deres bord – her kan bl.a. nævnes etablering af fjernvarme i andre dele af kommunen, tilvejebringelsen af mere grundvand til industrien, håndtering af overfladevand og procesvand – og det er udover deres kerneopgaver, der handler om kloak, spildevand og fjernvarme. Så hvorfor lægge mere arbejde på deres bord?

Vil ikke presse forsyningen

At undersøge og opsætte udstyr, der kan analysere alle udløb i Kalundborg Kommune er en stor og dyr opgave. Og så har vi ikke engang talt om løsninger endnu. Og fordi denne opgave er så omfattende, så foreslår jeg heller ikke, at Kalundborg Forsyning skal tvinges til at gå i gang med det samme. De skal have luft til at kunne håndtere denne opgave sammen med de mange andre opgaver de løser.

Det jeg foreslår er, at vi beder forsyningen selv komme med et oplæg til:

  • Prioriteringsrækkefølge, så man først tager sig af de udløb, der mistænkes for at udlede mest
  • Tidsplan for hvornår de forventer arbejdet igangsat og afsluttet

På den måde er de er selv med til at definere opgaven, så de kan prioritere den blandt deres andre opgaver.

Hvad får vi ud af det?

Som det ser ud lige nu i Spildevandsplanen 2023-2027, så er både kommunen og forsyningen klar over, at denne opgave ligger foran dem, men der indgår hverken en prioritering af udløb eller et forslag til tidsplan. Og det betyder, at jeg som politiker, har svært ved at bede forsyningen om status for arbejdet eller en forklaring, hvis tidsfristen overskrides.

På den måde får vi lavet en “aftale” med Kalundborg Forsyning, som der kan følges op på.

Initiativret

Nedenfor kan du læse den præcise tekst, som mit forslag indeholder.

Prioriteret tidsplan for registrering og minimering af udløb / overløb

Behandling
Teknik- og Miljøudvalget, møde i juni 2023

Indstilling
Med henvisning til initiativretten, ønsker Kalundborg Listen og SF at stille følgende forslag:
- Der skal udarbejdes en oversigt over samtlige kendte udløb med spildevand og blandet regnvand/spildevand, som viser hvilke der formodes at udlede mest til vores omkringliggende dræn, søer, vandløb og kystvande. Dernæst skal der udarbejdes et forslag til en tidsplan for, hvornår Kalundborg Forsyning skal have gennemgået disse udløb og taget initiativer til minimering af udledningerne ved bl.a. overløb. Tidsplanen skal tage hensyn til de udløb der formodes at udlede mest, så disse prioriteres først. Forslag til prioriteringsrækkefølge og tidsplan fremlægges til godkendelse i Teknik- og Miljøudvalget.

Sagstype
Beslutning

Baggrund og beskrivelse
Forslaget til ”Spildevandsplan 2023-2027”, som blev fremsat på møde i Teknik- og Miljøudvalget i februar 2023, indeholder beskrivelser og aktiviteter, der skal være med til at minimere og registrere udledningen af urenset spildevand fra udløb/overløb i Kalundborg Kommune. Planen mangler dog en prioriteret tidsplan for, hvornår dette arbejde skal udføres.

Økonomiske konsekvenser
Ingen

Ansvarligt budget uden serviceforringelser
Det glæder os at næsten hele kommunalbestyrelsen på trods af...
Styr på vedligehold af Nedre Halleby å
Konsekvenserne af den meget nedbør sidste vinter skal vi tage...
Skal vi stole på Miljøstyrelsen?
På et dialogmøde den 1. maj 2024 blev borgmesteren stillet...

Skriv en kommentar