Alle vinder ved at give denne gruppe mennesker en chance for at opdage deres potentiale. Det gavner både den enkelte, dennes familie og venner samt samfundet som helhed.
7 socialøkonomiske virksomheder
Der er pt. 7 RSV’er (Registrerede Socialøkonomiske Virksomheder) i Kalundborg Kommune, som alle gør et stort og vigtigt stykke arbejde. Det er Mikrogaarden, SkaberZonen, Café Liv, Y-Camp, RøsNetVærk, SYMB og IT-bilen, som jeg selv er direktør for.
FAKTABOKS
Hvad er IT-Bilen?
IT-Bilen er en socialøkonomisk virksomhed med base i Kalundborg Kommune og beskæftiger i dag 15 personer med nedsat arbejdsevne. Virksomhedens medarbejdere er specialiseret i at servicere virksomheder, skoler og private med IT-løsninger og rådgivning, reparation og daglig drift.
IT-Bilen tilbyder desuden kurser for jobcentre, der fokuserer på at afklare kompetencer for borgere – især inden for IT-området. IT-Bilens skole underviser elever inden for STU & EGU og har en målgruppe af studerende med en passion for IT og en ambition om en fremtid inden for dette område.
Der kan gøres mere og det er dumt at lade være
Kalundborg Kommune har en relativ stor gruppe mennesker, som i dag bare passer sig selv på offentlig forsørgelse. De socialøkonomiske virksomheder gør en indsats for at hjælpe denne gruppe mennesker – det hjælper både den enkelte og samfundet.
At hjælpe disse mennesker over i uddannelse eller meningsfuld beskæftigelse skaber værdi for alle: Fremgang for den enkelte og dennes familie, fremgang for den tilgængelige arbejdsstyrke til fordel for de lokale virksomheder, og endelig øget vækst (og besparelser) for kommune og samfundet som helhed.
Det er rigtig glædeligt, at Kalundborg Kommune fremadrettet vil satse mere på det socialøkonomiske område. Det viste de på det netop afholdte temamøde på Saltoftehus.
Der skal skabes flere meningsfulde arbejdspladser og beskæftigelsesmuligheder for udsatte borgere. Det vil give bedre muligheder for at opnå og fastholde tilknytning til arbejdsmarkedet i takt med, at sociale og faglige kompetencer udvikles. Det fører helt naturligt til øget selvtillid og selvværd for den enkelte.
Hvad får kommunen ud af det?
Målet for socialøkonomiske virksomheder er ikke, at kommunen vil få en økonomisk gevinst, men det er en afledt effekt. Målet er at løfte og styrke en gruppe borgere, som ellers ville have det svært på det ordinære arbejdsmarked.
Der er store og afledte effekter for kommunen ved af at støtte op om arbejdet i de socialøkonomiske virksomheder bl.a. vil det give reducerede udgifter til sociale ydelser og øget skatteindkomst. Derudover bidrager det til at nå et socialpolitisk mål.
Et positivt miljø
Min erfaring fra IT-Bilen viser, at borgere på kanten typisk udvikles til meget loyale og motiverede medarbejdere. Vi møder den enkelte med menneskelig interesse, respekt og åbenhed og har et positivt miljø med støtte og opbakning fra en større gruppe mennesker, der alle har været i samme situation.
Læringen kommer næsten umærkeligt, og pludselig står man med en person, der kan påtage sig ansvar og glæder sig over at kunne bidrage ved at hjælpe andre.
Dette personløft fjerner samtidig en stor byrde fra familien til en sårbar borger, der er blevet hjulpet fremad.
Glæde, stolthed og troen på egne evner
De socialøkonomiske virksomheder vil gerne hjælpe alle, men det er ikke altid muligt. At arbejde med mennesker med forskellige sociale og psykiske behov kræver nærvær og passion, men alligevel når vi ikke en succesrate på 100 selvom det er det vi sigter efter.
Vi har en succesrate på over 90 i IT-Bilen – det betyder, at en borger efter endt forløb enten kommer videre i uddannelse eller beskæftigelse. Det er vi stolte af, men det vigtigste for os er den tilbagemelding, som vi får fra vores elever om deres udvikling: Glæde, stolthed, tro på egne evner, bedre økonomi, meget større omgangskreds, flere venner og troen på, at det kan betale sig at investere i fremtiden med sig selv og sine personlige ressourcer. Dét er et meget lysere sted at være end at opleve ensomhed.
Alle kan støtte de socialøkonomiske virksomheder
De 7 socialøkonomiske virksomheder i Kalundborg Kommune tilbyder alle noget forskelligt – og der er noget for alle f.eks.
- En lækker frokost på Café Liv i Høng
- Tag skov- og havekurser hos Mikrogaarden i Svebølle
- Optag musik eller podcast i lydstudiet hos SkaberZonen i Kalundborg
- Hyr unge mennesker til et fritidsjob hos Y-Camp i Kalundborg
- Bestil hjemmelavet mad fra RøsNetVærk på Røsnæs til din næste fest
- Mød andre mennesker om fælles interesser hos SYMB i Kalundborg
- Få fikset din computer eller opsat dit WIFI af IT-Bilen
Jo mere du bruger de socialøkonomiske virksomheder i kommunen, jo mere støtter du op om den indsats de/vi gør for at skabe bedre liv for mennesker på kanten.