Landliggere er en gammel betegnelse – i dag ville vi nok kalde dem for sommerhusejere. Ordbogens beskrivelse for landligger: “Person som bor i en by, men på det aktuelle tidspunkt eller jævnlig holder ferie på landet, ved vandet el.lign.“.
Kalundborg Kommune har et Landliggerudvalg, hvor repræsentanter for sommerhusejere over hele kommunen kan tale med administration og politikere om emner der optager dem. Det kunne f.eks. være nye færger til Sejerø/Nekselø, affaldsordning/renovation, servitutter, oversvømmelse og meget andet. Vi holder møde 4 gange om året og har en årlig heldagstur, hvor vi besøger et bestemt område i kommunen.
Udvalget består af:
- 2 repræsentanter fra Kalundborg Nord
- 2 repræsentanter fra Kalundborg Midt
- 2 repræsentanter fra Kalundborg Syd
- Repræsentanter fra administrationen på det tekniske område
- 2 repræsentanter fra kommunalbestyrelsen, som i denne periode er
– Tonny Voldby Pedersen (Frit Borgerligt Fællesskab)
– Jonas Anhøj Henriksen (Kalundborg Listen)
Turen startede ved Bregninge
Årets tur i Landliggerudvalget var torsdag den 25. maj 2023. Vi mødtes kl. 09:00 ved AMFI Vestsjælland ved Bregninge. Vi fik serveret kaffe og croissanter, som vi kunne nyde med udsigt over søen i høj sol. Det var fantastisk.
Her fik vi historien om, hvordan AMFI-scenen var blevet en realitet: Jorden er ejet af de lokale menighedsråd. For mange år siden lejede de jorden ud til råstofudvinding – det gav millioner i kassen, som de ønskede skulle komme lokalområdet til gode. Så da råstofudvindingen sluttede blev kanterne gjort tilgængelige og man byggede et amfiteater med udsigt over søen. Sådan startede det. I dag er der mange koncerter og aktiviteter, som du kan læse mere om på hjemmesiden.
Læs mere om AMFI Vestsjælland og se de kommende arrangementer på deres hjemmeside:
Surfsøen
Som noget helt unikt, kan man også surfe på søen ved Bregninge – derfor kaldes den også for Suftsøen.
Her har Vestsjællands Wake og Surf Klub etableret en 170 meter lang kabelbane over vandet, hvor man kan blive trukket afsted på vandski eller wakeboard.
Vi fik historien om, hvordan banen var blevet til. Da jeg fik kigget ned i det krystalklare vand og så banen, så var det tæt på jeg hoppede i badetøjet for at tage en tur. Men det tillod tiden desværre ikke, så det må blive i løbet af sommeren sammen med min datter. Alle er velkommen uanset om er medlem af klubben eller ej.
På klubbens hjemmeside kan du læse mere om deres åbningstider, priser mv.:
Velkommen til Surfsøen
Så gik turen til Kaldred
Efter en dejlig start på dagen i Bregninge gik turen videre til sommerhusområdet i Kaldred. Det er et dejligt og roligt område.
Det jeg lagde mærke til først, var de utrolig flotte og velplejede veje med perlesten. Det så rigtig godt ud! Men vi fik også at vide, at grundejerforeningen kæmpede med, at folk kørte for stærkt på de små veje. De havde derfor fået lov af Kalundborg Kommune til at opsætte pullerter, som indsnævrede vejen flere steder. Det havde haft en god effekt.
Grundejerforeningen havde også en anden udfordring – en der ikke er så nem at løse. Det handler om renovation og arbejdsmiljø.
I arbejdsmiljøreglerne vedr. renovation står der, at renovationsfolkene skal kunne trille affaldsbeholderne på et fast underlag ud til skraldebilen. Dette er en udfordring i flere sommerhusområder, specielt i de mørke og våde måneder.
Dette problem har Kalundborg Kommune ikke pt. nogen løsning på, da det er et problem over hele landet. Derfor er det en udfordring som man pt. arbejder med i KL.
Videre til dejlige Vesterlyng
På Vesterlyng blev vi taget godt i mod af Peter Jannerup, som er biolog i Kalundborg Kommune. Vi gik en kort tur gennem det smukke landskab og stoppede på en lille gravhøj.
Her fortalte Peter bl.a. om fredningen af Vesterlyng, samt den plejeplan man arbejder efter.
Den plejeplan man arbejder efter pt. er fra 1983. I 2022 var jeg ellers med til at vedtage en ny plan, som skulle sætte gang i en bedre pleje af det store og unikke naturareal. Desværre mente Danmarks Naturfredsningsforening, at planen var/er for uambitiøs, så derfor er den indklaget. Og da sådan en klage har opsættende virkning, så kan/må kommunen og de frivillige ikke arbejde ud fra den nye plan, men skal forholde sig til planen fra 1983.
Under vores gåtur rundt på lyngen stoppede Peter op flere gange og fortalte om vegetation og dyr. Han er tydeligvis meget vidende og engageret. Fantastisk!
Værftet på havnen i Havnsø
Vi fik serveret smørrebrød til middag på Værftet i Havnsø. Det er et gammelt skibsværft, som er lavet om til forsamlingshus og drives af frivillige. Det er et helt fantastisk sted.
Olejørk Olsen er formand for foreningen Værftet. Han fortalte den fantastiske historie om, hvordan værftet var blevet til og hvordan det i dag trækker fulde huse til musikarrangementer og meget andet.
Når man er på værftet kan man godt fornemme stemningen. Jeg skal helt sikkert besøge Værftet igen og opleve de lokale musikere på scenen.
Tusind tak til Olejørk for at tage sig tid til at præsentere os for stedet.
Rundtur på havnen
Der er ikke noget at sige til, at Havnsø Havn er en stor turistmagnet om sommeren. Med udsigt til Nekselø og med Sejerø i horisonten kan man nyde de flotte både, spise på restaurant, få en stor is, spille minigolf, lege på legepladsen, gå i sauna eller tage en dukkert.
Vi blev vist rundt på havnen af havnemester Michael Høy, som har arbejdet på Kalundborg Kommunes havne i 23 år. Han kunne mange gode og sjove historier om mulighederne i Havnsø.
Store ambitioner på Væksthus Havnsø
Lige bag den første række huse ved havnen ligger Væksthus Havnsø. Det er en gammel gård med et nyt stuehus. Her bliver vi taget godt i mod af Søren Møberg-Poulsen, som er en del af initiativgruppen bag væksthuset.
Vi fik først en fortælling om hvordan huset blev til. Herefter fik vi en rundtur.
Det er svært at svare på, hvad Væksthus Havnsø er, for det er RIGTIG meget allerede i dag, men bliver til meget mere i fremtiden. I dag fungerer det som ungdomsskole, bryggeri, forsamlingshus, kontorfællesskab, yogastudie mm. Men i fremtiden vil det komme til at være meget mere end det.
Det bliver utrolig spændende, at følge Væksthusets rejse. Ambitionerne og engagementet fejler i hvert fald ikke noget, så Søren og hans forening skal nok få ført planerne ud i livet.
Meget at opleve i nord
Det var en helt fantastisk dag i det nordlige Kalundborg, hvor vi blev præsenteret for fyrtårnene af aktiviteter og natur. Der er til flere dages gode oplevelser, hvis du ønsker et være turist i Kalundborg Kommune.
4 Responses
Her i Havnsø har vi en stor udfordring med Havnevej, hvor der køres alt for stærkt, og der er farligt at færdes for cyklister og fodgængere. Det var meningen, at den nye omfartsvej skulle bruges, især til de meget store ladtbiler til salatfabrikken. Der mangler kun ca 150 meter fra vejen til fabrikken. Der burde gøres noget. Vi bor selv lige ud til Havnevej, og især om sommeren er der meget larm, og vi kan ikke bruge vores have. Man har talt om at sætte chikaner op, men der er intet sket.
Ærgerligt at man byggede en ny omfartsvej til 7-8 mill. kr., når den bruges minimalt. Håber kommunen snart gør noget ved situationen
Mvh
Karin Middleton
Kære Karin. Vi har i Teknik- og Miljøudvalget afsat flere mio. kroner til et trafiksikkerhedsprojekt, der skal nedsætte hastigheden på Havnevej og gøre det mere sikkert at færdes for cyklister og gående. Sådanne store projekter tager lang tid at planlægge. Jeg har en forhåbning om, at projektet står færdigt til sommeren 2024.
Vesterlyng er et pragtfuldt område, men gennemkørende trafik på Lyngvej med høj fart er stort problem for gående og cyklende især med børn
Kære Kirsten, Ja, vi ved at Lyngvej er belastet om sommeren i både nordlig og sydlig retning – i de mørke måneder er det vist ikke det store problem. Der er lavet mange trafiktællinger (se https://vej08.vd.dk/komse/nytui/komse/komSe.html?noegle=1447902911) i og omkring Havnsø – og flere af dem på Lyngvej over de sidste 2-3 år. Pt. er der ikke planer om at lave trafiksikkerhedsprojekter på Lyngvej, men det er selvfølgelig noget vi holder øje med. Tak for din kommentar!